Sportevenementen trekken de aandacht en vaak ook mensen van buitenaf. Maar de kosten en opbrensten zijn niet altijd eerlijk verdeeld. Een economische impactanalyse kan daarbij helpen.
Sportevenementen kunnen verschillende effecten met zich meebrengen. Ook effecten die neerslaan op de lokale economie. Vooral als er bezoekers van buitenaf komen die zonder het evenement er niet zouden zijn geweest. Dan profiteren met name hotels, restaurants en de vrijetijdsindustrie van nieuwe bestedingen.
Een economische impactstudie kan een vertrekpunt vormen voor het gesprek met de organisaties die profiteren van het sportevenement. Zo kan een prognose van de economische impact helpen om samen met het bedrijfsleven wel of niet voor een evenement te gaan. Maar een evaluatie achteraf biedt kansen om samen na te denken hoe nog meer geprofiteerd kan worden van het sportevenement.
De economische impactstudie is een veelgebruikt evaluatie instrument doordat diverse overheden het verplicht stellen bij het verkrijgen van subsidie. Het instrument heeft zijn beperkingen maar het voordeel is dat door middel van vastgestelde richtlijnen goed vergelijkingsmateriaal tussen evenementen ontstaat én dat het relatief goedkoop en gemakkelijk in te zetten is.

Haalbaarheid en prognose Giro Gelderland
Wanneer organisaties ambities hebben om een grootschalig sportevenement te gaan organiseren is het essentieel om een objectief beeld te krijgen van het evenement.
Bekijk bijvoorbeeld de haalbaarheidsstudie dat we deden voor Giro Gelderland

Welke besteding trok de WK Inline Skate 2018 aan?
Eenmalige sportevenementen worden vaak voor een belangrijk deel gefinancieerd met publiek geld. Inzicht in de effecten voor de lokale economie helpt bij de verantwoording daarvan.
Bekijk bijvoorbeeld onze economische impactanalyse bij de WK Inline Skate 2018

Vergroten van de economische impact bij de KLM Open in Lingewaal
Het lokale bedrijfsleven kan profiteren van de komst van een grootschalig sportevenement maar soms gaat dat niet vanzelf.