Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Economische impact King of the Court Utrecht 2020

Van 9 tot en met 12 september 2020 werd in Utrecht voor de tweede keer het beachvolleybal-evenement King of the Court georganiseerd door sportevenementenbureau Sportworx in samenwerking met de Nevobo en wereldvolleybalbond FIVB. Dit was, na het uitbreken van de coronapandemie, het eerste internationale sportevenement dat in Nederland werd gehouden. In opdracht van Sportworx heeft het Sports & Economics Research Centre (SERC) van de Hogeschool Arnhem en Nijmegen de economische impact berekend voor de regio Utrecht. Daarnaast is onder de bezoekers onderzocht wat hun mening en houding is ten opzichte van Corona en de daar bijhorende maatregelen. Het onderzoek is uitgevoerd volgens de methodiek van de Werkgroep Evaluatie Sport Evenementen (WESP).

Innovatief evenement

King of the Court een variant van beachvolleybal met zijn eigen specifieke regels. Op het uit zand bestaande veld, is er een winnaarskant en een uitdagerskant. Wanneer het team aan de winnaarskant en punt maken, winnen zij en mogen zij blijven staan. Als het team aan de uitdagerskant wint, dan moet het team aan de winnaarskant plaats maken en komen er weer nieuwe uitdagers op het veld te staan. Door de wissels, die maximaal acht seconden mogen duren, wordt er in een hoog tempo gespeeld. Hierdoor ligt, tot in tegensteling met klassiek beachvolleybal, het spel veel minder vaak stil. De editie van 2020 was een bijzondere editie omdat er door de coronapandemie een creatieve oplossing moest komen voor het evenement. Uiteindelijk vond de organisatie deze oplossing in een unieke opbouw van het stadion met een strikt coronaprotocol. Het stadion werd opgetrokken uit zogenoemde skyboxen en gaven daarmee plaats aan ongeveer 450 personen. De skyboxen waren gescheiden door een zijwand en werden benut door mensen uit hetzelfde huishouden. Het bestellen van merchandise, eten en drinken vond plaats door middel van een app. Daarnaast werd contact zoveel mogelijk vermeden en waren er speciale looproutes in het stadion. Ook de sporters werden getest en uitgebreid gemonitord waarbij zij gedurende het evenement enkel verbleven in hun eigen “spelersbubbel”.

Corona

Vanwege de unieke opzet en tijd waarin het evenement plaatsvond, is de bezoekers gevraagd wat zij van de genomen maatregelen vonden die de organisatie had genomen. Bijna alle bezoekers (96%) gaven aan dat ze de maatregelen goed vonden, niet teveel en niet te weinig. Ook hadden de bezoekers sportevenementen erg hebben gemist in de maanden voorafgaand aan het evenement (79%). Waarbij nog een groter deel (85%) aangaf specifiek te hebben uitgekeken naar King of the Court. Bezoekers waren – in relatie tot de coronacrisis – weinig bezorgd over de eigen gezondheid (18%). Dit was de helft minder in vergelijking met het landelijk gemiddelde (36%). Ten opzichte van de algemene Nederlandse bevolking (57%) waren bezoekers (51%) ook iets minder bezorgd over de gezondheid van familieleden.

Economische impact

King of the Court heeft voor de gemeente Utrecht ongeveer 460.000 euro aan economische impact opgeleverd. Het grootste deel (75%) komt voor rekening van de organisatie. De bezoekers zorgden nog eens voor circa 120.000 ton euro aan additionele bestedingen in de stad. Vanuit lokale overheden is gezamenlijk ongeveer 90.000 euro in het evenement geïnvesteerd. Elke euro dat deze overheden ‘in het evenement investeerde’ resulteerde in iets meer dan vijf euro aan additionele bestedingen in de gemeente Utrecht. Daarbij moet worden opgemerkt dat er nog andere financierders (zoals VWS) waren die het evenement mogelijk hebben gemaakt

Bezoekers

Het evenement trok ongeveer 3.600 unieke bezoekers. De bezoekers kwamen voornamelijk uit Nederland (81%), waarvan iets minder dan een kwart (21% van het totaal) uit de gemeente Utrecht kwam. Op het evenement kwamen ongeveer evenveel mannen als vrouwen af. Ongeveer de helft van de bezoekers (48%) was jonger dan 35 jaar en de gemiddelde leeftijd was 39 jaar.

Naast dat de bezoekers relatief jong waren, beoefenden zij vaak ook zelf volleybal. Ongeveer 86% van de bezoekers volleybalde of heeft dit in het verleden gedaan. Bijna 40% van de bezoekers gaf daarbij aan dat zij zelfs meer dan één keer per week zelf volleyballen. De meeste bezoekers (68%) bezochten het evenement voor de eerste keer en waren op de hoogte gekomen van het evenement via vrienden en/of familie (51%) of via social media (40%).

Tevredenheid

De overgrote meerderheid van de bezoekers (96%) geeft aan het concept van King of the Court (zeer) aantrekkelijk te vinden. Daarbij zijn zij ook (zeer) tevreden over de inhoud van de sessies en gastvrijheid (beide 97%). Over de catering en de prijszetting was driekwart (zeer) tevreden.

Gemiddeld waardeerden de bezoekers het event King of the Court met een 8,9 – een uitzonderlijk hoog rapportcijfer vergeleken met andere evenementen. Geen enkele respondent gaf het evenement een onvoldoende.

Rapport

Het eindrapport van King of the Court is te downloaden via Evenementenevaluatie.org . Voor meer informatie over dit onderzoek of de mogelijkheden voor het uitvoeren van een onderzoek voor uw evenement kan u contact opnemen met Bertrik Berfelo via bertrik.berfelo@han.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: