Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Wat is de toeristische waarde van de KLM Open 2018?

Van 13 tot en met 16 september 2018 was de 99e editie van het golfevenement KLM Open. Afgelopen jaar voor de derde keer op golfbaan The Dutch in Spijk, gemeente Lingewaal. In opdracht van de gemeente Lingewaal heeft de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) de economische impact en de toerisme aspecten van het KLM Open voor de regio van de toekomstige fusiegemeente West Betuwe (Lingewaal, Geldermalsen en Neerijnen) en gemeente Leerdam onderzocht. Voor het eerst is gekeken of de lange termijn effecten zoals terugkeerbezoeken in kaart konden worden gebracht.

Het doel van de samenwerking tussen de gemeenten en HAN is het bevorderen van de economische mogelijkheden rondom het KLM Open voor ondernemers in de regio, het bevorderen van toerisme en de gebiedspromotie van gemeente West Betuwe i.o., buurgemeente Leerdam en het rivierengebied. Het onderzoek is gedaan door HAN Sport en Bewegen, afdeling Sports & Economics Research Center (SERC) volgens de methodiek van de Werkgroep Evaluatie Sport Evenementen (WESP). Hiermee worden het bezoekersprofiel van het evenement en de bestedingen in kaart gebracht. Het onderzoek dient tevens als input voor de evenementenvisie van de gemeenten.

Economische impact op de korte termijn

De overall bijdrage van het KLM Open 2018 aan de economie van West Betuwe i.o. en Leerdam bedraagt ruim € 530.000. Dat is bijna 175 duizend euro meer dan in 2017 en bijna gelijk aan 2016. Toen was de economische impact 541.500 euro. Dit bedrag is opgebouwd uit dagbestedingen door bezoekers (€ 280.000,-) en inkomsten door langer verblijf (€ 142.000,-). De netto bijdrage vanuit TIG Sports (het organisatiebureau van het KLM Open) aan de lokale economie bedraagt € 108.355,-. Verschillende ondernemers uit de regio hebben kunnen leveren aan het KLM Open of aan partners daarvan.

Toeristisch potentieel voor de rest van het jaar

Zestig procent van de bezoekers van het KLM Open gaven aan dat ze de regio aantrekkelijk vinden om te verblijven. Bijna vijftig
procent is deze positiever gaan vinden door het KLM open. Een op de vijf geeft aan dat ze komend jaar (waarschijnlijk/zeker) gaan terugkomen om de regio te bezoeken voor vrijetijdsdoeleinden. Om een indicatie te geven van de potentiele waarde die deze terugkerende bezoeker vertegenwoordigd doen we een schatting. Daarbij gebruiken we de bezoekers die aangeven misschien, waarschijnlijk of zeker terug te willen keren de komende 12 maanden en hun gemiddelde dagbesteding.

Wanneer alleen de mensen die zeker zijn dat ze terugkeren, voor 1 dag worden meegerekend levert dit 48.000 euro voor de regio op. Dit kan gezien worden als een soort ondergrens. Als ook alle mensen die waarschijnlijk of misschien aangeven voor 1 dag terugkeren dan zal dit 485.000 euro aan bestedingen uitlokken. Dit is de bovengrens van het toeristisch potentieel. Het gemiddelde ligt op 266.000 euro. Daarbij is nog geen rekening gehouden met het feit dat ze ook nog eens zouden kunnen besluiten om te overnachten en langer in de regio te verblijven. Dit toeristisch potentieel is echter nog niet verdiend of uitgegeven op het moment van het KLM Open en is vooral een indicatie van een lange termijn effect dat het evenement na afloop nog heeft voor de regio. Ondernemers in de toerisme en recreatiebranche kunnen door het aantrekken van deze bezoekers het potentieel verzilveren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: