Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Marikenloop zorgt voor 8 miljoen extra beweegminuten

Nijmegen – De 15e Marikenloop at the park heeft in 2017 gezorgd voor bijna 8 miljoen extra beweegminuten onder de deelneemsters. Onderzoek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen laat zien dat de extra beweegminuten in de voorbereidingsperiode op het evenement gemaakt door voorheen inactieve vrouwen een gezondheidswaarde van 222.000 euro voor de samenleving opleveren. Bovendien blijkt dat 96% van de deelneemsters na afloop tevreden is over haar gezondheid. De nieuwe Marikenloop at the park werd door deelneemsters gewaardeerd met een cijfer van 8,6.

Gezondheidswaarde

Van alle Marikenloopsters is 34% extra gaan bewegen in aanloop naar de Marikenloop. Gemiddeld hebben deze loopsters in aanloop naar het evenement 80 minuten per week meer intensief bewogen. Zonder de Marikenloop beweegt 13% van alle deelneemsters minder dan de Nederlandse Fitnorm van 60 minuten intensieve beweging per week. Doordat deze vrouwen gemiddeld een uur meer zijn gaan sporten, levert dit extra beweegminuten op die zorgen voor in totaal 4,4 extra gezonde levensjaren onder alle deelneemsters. Deze extra gezonde levensjaren vertegenwoordigen een waarde van 222.000 euro voor de samenleving. In 2015 en 2016 bleek al uit onderzoek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen dat de Marikenloop een economische impact vertegenwoordigt van 188.000 euro voor de provincie Gelderland.

Gezondheidspotentieel

In de berekening van de gezondheidswaarde zijn alleen de extra beweegminuten voorafgaand aan het evenement meegenomen van vrouwen die zonder de Marikenloop niet aan de Fitnorm voldeden. Deze vrouwen geven daarnaast aan dat ze verwachten na de Marikenloop meer te blijven bewegen. Als ook het gezondheidspotentieel van de voorheen inactieve deelneemsters die verwachten 1,5 miljoen extra beweegminuten te maken na de Marikenloop wordt meegerekend, komt er nog een half miljoen euro aan gezondheidswaarde voor de samenleving bij. Ook tijdens het evenement zijn 91.000 extra beweegminuten gemaakt, waarvan 15.000 minuten door mensen die inactief waren. Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 96% van de deelneemsters aan de Marikenloop tevreden is over haar gezondheid. Gemiddeld traint een Marikenloopster 2,5 keer per week in aanloop naar de wedstrijd en start zij negen weken voor het evenement met trainen.

http://www.sporteconomie.nl/wp-content/uploads/2017/09/Schermafbeelding-2017-09-13-om-19.40.13.png

Nieuwe Marikenloop at the park

Naast de maatschappelijke bijdrage is ook onderzocht wat deelneemsters van de nieuwe Marikenloop at the park vinden. Het evenement in Park Brakkenstein wordt gewaardeerd met een 8,6. De Marikenloop op de oude locatie werd in 2016 gewaardeerd met een 8,2. Vooral de sfeer en de omgeving worden hoog aangeslagen. 96% van de Marikenloop is tevreden of zeer tevreden over de sfeer, waarvan liefst 75% in de laatste categorie valt. De nieuwe omgeving van Park Brakkenstein wordt door 94% positief ontvangen. In 2018 zal de 16e Marikenloop dan ook weer in het park naast de universiteitscampus worden gehouden.

De inschrijving voor de 16e Marikenloop op zondag 27 mei 2018 opent op 1 januari 2018. Deelneemsters kunnen zich voorbereiden bij de Zevenheuvelennacht en NN Zevenheuvelenloop op zaterdag 18 en zondag 19 november en de Stevensloop op zondag 18 maart 2018.

Download hier onze gehele studie. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: