Ontwerp een vergelijkbare site met WordPress.com
Aan de slag

Parklopen levert additionele beweegminuten op

Het nieuwe initiatief Parklopen zorgt ervoor dat burgers die niet aan de fitnorm voldoen in beweging komen. Uit onderzoek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen blijkt dat de eerste 6 edities 2.000 additionele beweegminuten heeft opgeleverd.

Elke maand startten 100 tot 150 lopers gezamenlijk aan een uitgezette route in Park Sonsbeek van drie kilometer. Elke deelnemer loopt in eigen tempo naar de finish. Parklopen is nadrukkelijk geen wedstrijd. De tijd en deelname worden wel geregistreerd door middel van een zelf uitgeprint startnummer. Park Sonsbeek is sinds december drie beweegroutes van 3, 2 en 1 km rijker en vanaf 2017 wordt er elke derde zondag van de maand ook gestart in Park Lingezegen in de gemeente Overbetuwe.

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen is nauw betrokken bij de opzet van Parklopen. Een stagiair vanuit de HAN heeft in het voorjaar een onderzoek uitgezet onder deelnemers om de waarde voor de deelnemers en de samenleving beter in beeld te krijgen.

Deelname aan Parklopen is gratis, maar volgens het onderzoek zijn deelnemers bereid om gemiddeld drie euro per keer te betalen. Gezondheid is voor een deel van de deelnemers een belangrijke reden om mee te doen maar niet de allerbelangrijkste reden. Veel lopers doen vooral mee vanwege het plezier en het kunnen sporten in een mooie groene omgeving.

De belangrijkste waarde van Parklopen zit vooral in het feit dat het lukt om een groep mensen aan het bewegen te krijgen die (volgens zichzelf) niet voldoen aan de fitnorm (tenminste drie keer in de week 20 minuten lichamelijk actief) en die anders ook niet zouden zijn gaan bewegen. Dit leverde bij de eerste 6 edities naar schatting 2.000 additionele beweegminuten op bij mensen voor wie bewegen niet vanzelfsprekend is. Uit eerder onderzoek blijkt dat deze mensen zich fitter en vitaler voelen en minder gezondheidsklachten hebben. Daarom zijn deze extra beweegminuten van waarde voor de deelnemers zelf maar uiteindelijk ook voor de maatschappij, doordat voldoende beweging waarschijnlijk een positieve invloed heeft op de collectieve zorgkosten.

Belangrijkste beperking van het onderzoek is het vaststellen van de fitnorm door de deelnemers zelf. Mogelijk voldoen meer mensen niet aan de fitnorm of geven bepaalde subgroepen eerder van zichzelf aan dat ze niet aan de fitnorm voldoen. Ook is meer onderzoek nodig om inzicht te krijgen in de lange termijn effecten van de beweegminuten die Parklopen veroorzaakt en of Parklopen een duurzame bijdrage levert om langere tijd actief te blijven.

Download hier de volledige resultaten en onderzoek van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: