Giro Gelderland is geen Haarlemmerolie

De start van de Giro d’Italia in Gelderland had uiteenlopende doelen. Verschillende politieke partijen binnen de provinciale staten of gemeenteraden zijn onaangenaam verrast dat niet alle doelen zijn behaald. Dat terwijl bij veel van de gewenste effecten van tevoren al bekend was dat het geen realistische doelstelling voor een eenmalig sportevenement is.

Om de komst van de Girostart naar de provincie Gelderland mogelijk te maken was de politieke steun van een breed scala aan politieke partijen nodig. Van gemeentelijke SP-gemeenteraadsleden tot de provinciale statenleden van de VVD. Veel partijen wilden de Giro in Gelderland graag mogelijk maken maar stuitten daarbij op tegengestelde meningen van hun achterban, potentiële kiezers of het eigen verkiezingsprogramma. Om steun te kunnen verlenen aan de Girostart, zocht elke partij naar argumenten om het beste uit beide werelden te verenigen. Met als gevolg dat de Giro Gelderland-organisatie doelstellingen voor de kiezen kreeg als ‘het vergroten van de sportdeelname’, ‘het verbeteren van de leefbaarheid’ en zelfs het ‘duurzaam bevorderen van de provinciale, regionale en lokale economie door aandacht voor health, food, creatieve economie en duurzaamheid vanuit een Italiaans dan wel Giro-perspectief’. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN Sport en Bewegen) heeft het evenement op de meeste van deze doelstellingen geëvalueerd en kwam tot de conclusie dat er weliswaar een economische impact en een imagoverbetering voor Gelderland en de startgemeenten is gerealiseerd, maar dat de Girostart niet tot meer sportdeelname en sociale cohesie heeft geleid. Verrassend? Niet echt. De teleurgestelde politicus had dit kunnen zien aankomen. Onderzoek op dit gebied is namelijk vrij helder, zo was ook al in de haalbaarheidsstudie van de Girostart te lezen. Sportevenementen op zichzelf leiden niet tot meer sportparticipatie of andere sociaal-maatschappelijke effecten.

Een belangrijke aanbeveling uit het evaluatieonderzoek van Giro Gelderland is dus ook om realistische doelen voor zulke evenement te stellen. Sportevenementen (met de juiste side-events) kunnen wel helpen om bestaand beleid en de daarbij betrokken maatschappelijke partners te ondersteunen, zichtbaar te maken en daarmee maatschappelijke opbrengsten genereren. Voorafgaand aan de start van de Giro d’Italia in Gelderland zijn veel side-events georganiseerd. Dit vergrootte mogelijk de beleving bij Gelderlanders, maar is onvoldoende geweest voor blijvende maatschappelijke effecten.

De Giro en de side-events hebben wel iets anders opgeleverd. Het draagvlak voor vergelijkbare evenementen is aanzienlijk toegenomen en er zijn twee keer zoveel Gelderlanders trots op de Gelderse Girostart dan inwoners die dat gevoel juist niet hebben. Grootschalige evenementen zoals de ‘Grande Partenza’ dragen bij tot het plezier en geluk van bezoekers en een niet onaanzienlijk deel van de bevolking. De Giro trok naar schatting 482.500 bezoekers en miljoenen televisiekijkers thuis. Een gratis en collectieve beleving van een evenement kan waardevol zijn voor een samenleving. Plezier, trots en geluk vormen belangrijke, maar vaak onderbelichte, effecten van sportevenementen. Of dat de inzet van publieke middelen rechtvaardigt, blijft vooral een politieke vraag. Het zou politici in ieder geval sieren om met meer eigenlijke argumenten investeringen in sport- (en ook cultuur)evenementen te verdedigen. Eenmalige evenementen zijn geen Haarlemmer wonderolie voor elk maatschappelijk probleem.

Willem de Boer en Jelle Schoemaker zijn verbonden aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen als onderzoekers op het gebied van sporteconomie bij HAN Sport en Bewegen. De evaluatie van Giro Gelderland is te vinden op www.sporteconomie.nl.

Dit artikel is ook te lezen op Blendle.nl

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Maak je website op WordPress.com
Aan de slag
%d bloggers liken dit: